- Σιδηρές Πύλες
- Ονομασία διαφόρων στενωπών στα Βαλκάνια. Η γνωστότερη είναι ένα στενό και βραχώδες πέρασμα, μήκους περίπου 3 χλμ., μεταξύ των ρουμανικών πόλεων Όρσοβα και Τούρνου-Σεβερίν, κοντά στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Η περιοχή αυτή θεωρείται η περισσότερο επικίνδυνη για την ποταμοπλοία στο Δούναβη.
Μεταξύ Μπαζίας και Κομπίσνικα, ο Δούναβης χωρίζει τη Γιουγκοσλαβία από τη Ρουμανία, περνώντας μέσα από μια επιβλητική στενωπό, τις Σ.Π., που βρίσκονται στο σημείο όπου οι ακραίες δυτικές παραφυάδες των Τρανσυλβανικών Άλπεων συνδέονται με τα Βαλκάνια. Πρόκειται, ακριβέστερα, για ένα στενό, μήκους 100 περίπου χλμ. και με ελάχιστο πλάτος 100 μ.· τα νερά έχουν βάθος σε μερικά σημεία 50 περίπου μ. και ταχύτητα που φτάνει μερικές φορές τα 3-5 μ. το δευτερόλεπτο.
Η ρουμανογιουγκοσλαβική συνεργασία, από το 1957, είχε σαν αποτέλεσμα την κατασκευή έργων για τη ρύθμιση του ρου του ποταμού με σκοπό τη χρησιμοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού του Δούναβη και τη βελτίωση των συνθηκών πλοϊμότητας στο τμήμα αυτό. Ένα φράγμα, που αποπερατώθηκε το 1971, με υδατοφράκτες, πάνω και κάτω, έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα: τη λειτουργία δύο υδροηλεκτρικών σταθμών, από τους οποίους ο ένας στο ρουμανικό έδαφος, τον περιορισμό της υπερβολικής ταχύτητας του ρεύματος και τη διευκόλυνση της διέλευσης σκαφών μέχρι 1200 τόνων χωρητικότητας.
Το μεγάλο φράγμα των Σιδηρών Πυλών, που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη Γιουγκοσλαβία, με τον διπλό σκοπό να χρησιμοποιηθεί το υδροηλεκτρικό δυναμικό του ποταμού και να βελτιωθεί η πλοϊμότητα.
Dictionary of Greek. 2013.